Däggdjur och äggdjur

Hej raringar! Trvlig helg på er! Jag har varit iväg och kört Förmiddag och nu är jag hemma igen. Ludvig kom precis hit för att myza med mig och käka frukost så nu blev genast den här sjukt gråa lördagen mycket roligare! Vi är mitt uppe i att diskutera vad djur som lägger ägg heter, för det heter ju däggdjur om man föder levande ungar? Vad heter dom som lägger ägg då? Äggdjur? Det känns mest logiskt tycker jag iallafall? Har haft precis samma disskution är jag var någonstans i Sydamerika utan internet minns jag och då kom vi inte heller fram till något rimligt svar. Ludvig menar att dom somlägger ägg också är däggdjur, är inte det skitsnack? Han säger att det finns vissa däggdjur som heter kloakdjur och dom lägger ägg? FÅGLARNA DÅ LUDVIG?!?!? Känns det rätt att kalla dom för kloakdjur??? Däggdjur heter dom väl just för att dom föder levande ungar som djurungarna diar (ger mjölk till). 
 
Det kan mycket väl bli så att det här kan utvecklas till vårt första gräl. Någon som har svar på den här frågan?
Signatruen "smutsig_slampa" känns som en pålitlig källa ändå
 
5 kommentarer »
Lisa

Jag tror att ludvig menar att kloakdjuren är en klass av däggdjur som lägger ägg, tror inte han menar att däggdjur lägger ägg. Tror att du kanske borde lyssna lite bättre på Ludvig.

Malin

Tja! Stammen ryggsträngsdjur delas in i flera understammar och klasser med olika egenskaper.

Stam: Ryggsträngsdjur (Chordata)

Understam: Manteldjur (Urochordata eller Tunicata)
Klass: Sjöpungar (Ascidiacea)
Klass: Salper (Thaliacea)
Klass: Appendikularier (Larvacea eller Appendicularia)

Understam: Lansettfiskar (Cephalochordata)

Understam: Ryggradsdjur (Vertebrata)
Klass: Käklösa fiskar (Agnatha)
Klass: Broskfiskar (Chondrichthyes)
Klass: Benfiskar (Osteichthyes)
Klass: Groddjur (Amphibia)
Klass: Kräldjur (Reptilia)
Klass: Fåglar (Aves)
Klass: Däggdjur (Mammalia)

I understammen ryggradsdjur finns däggdjuren. Däggdjuren delas in i ordningarna kloakdjur, pungdjur och högre däggdjur där kloakdjuren lägger ägg men pungdjur och högre däggdjur föder levande ungar.

I understammen ryggradsdjur finns även t ex klasserna fåglar och kräldjur lägger ju ägg. Så finns ju inte ett enda samlingsnamn för alla djur som lägger ägg, de finns utspridda under olika understammar/klasser/ordningar :)

rebecka

REPTILER?????????

Anonym

De djur som lägger ägg kallad så vitt jag vet för kräldjur.

Sofie

Brukar man inte tala om 5 kategorier i stora drag?
Kräldjur, däggdjur, groddjur, fiskar och fåglar?
Sen finns det ju ett undantag bland däggdjuren, att kloakdjuret lägger ägg. Annars har alla gemensamt att de är jämnvarma och diar sina ungar, vilket inte något av de andra fyra kategorierna gör :)